Omistamisen puolesta – kaluston omistaminen ja kulujen ennustettavuus

Ajatuksia kuljetusalan taloushallinnosta – osa 3

Ostaa vai vuokrata – kas siinä pulma.

Kuljetusalalla on viime vuosina käyty aiheesta keskustelua, kuten kaikkialla muuallakin. Kaluston vuokrausta on yhä laajemmin tarjolla myös monenlaiseen erityiskuljetuskalustoon ja palvelumalleja on monia. On myös toimijoita, jotka tarjoavat yrityksille mahdollisuutta myydä nykyisen kalustonsa ja vuokrata se takaisin rikastettuna hallinnointiin ja ylläpitoon liittyvillä palveluilla.

Tällä tavoin yrityksen on mahdollista vapauttaa kalustoon liittyvää pääomaa tai maksaa kalustoon sidotut lainat pois ja siirtää ylläpidon sekä huollon tuomat vaivat ja murheet muiden mietittäväksi. Ennen kaikkea siitä kuitenkin saadaan ennakoitavuutta kustannuksiin vuosiksi eteenpäin.

Helppous, vastuunsiirto ja ennakoitavuus tulevat kuitenkin korkean hintalapun kera. Samalla voidaan kysyä, mihin kuljetusliikkeen pääoma pitäisi sijoittaa, ellei kalustoon, joka kuitenkin – yhdessä henkilöstön kanssa – on liiketoiminnan keskiössä ja se, joka luo liikevaihdon.

Kulujen ennakoitavuutta ja kustannustehokkuutta

Kuluja voi kuitenkin ennakoida myös silloin, kun yritys omistaa itse kalustonsa. Kaluston elinkaartakin on mahdollista hallita itse ja sitä kautta minimoida kuljetusten keskeytymisen riskit. Kokonaan niitä ei tietysti pysty eliminoimaan, koska aina voi tapahtua jotain täysin ennakoimatonta – mutta kokonaiskustannukset säilyvät silti huomattavasti pienempinä kuin vuokratessa. Vaikka otettaisiin tällaisetkin tilanteet huomioon.

Tämä vaatii tietysti jonkin verran viitseliäisyyttä sekä näkemystä yrityksen talousjohdolta ja tueksi oikeat prosessit sekä työkalut, joilla saadaan läpinäkyvyys ja ennakoitavuus yrityksen liiketoiminnan tärkeimpään omaisuuteen ja jotka tarjoavat automaation tämän tiedon käsittelyyn.

Mitä tarvitaan?

Tähän tarvitaan mm. teknologiaa, jolla saadaan

  • Kertakirjauksilla vietyä huoltokustannukset raportointiin kohdistettuna yksittäiseen ajoneuvoon
  • Automaatio käyttöomaisuuskirjanpitoon – Ostolaskuista tieto suoraan käyttöomaisuuskirjanpitoon ja automaattiset poistot taseeseen
  • Reaaliaikainen tieto kaikista kalustoon liittyvistä kuluista

Johtaako talousjohtoa halu toimia oikein?

Kun nämä hoituvat automaattisesti, on talousjohdolla saatavilla kaikki edellytykset läpinäkyvyyteen ja ennakoitavuuteen kalustoon liittyvissä kustannuksissa. Jos käytössä on lisäksi teknologiaa, jolla seurata ajotapatietoja ja ohjata näin sitä, miten kalustoa käytetään – voidaan myös kaluston elinkaarta pidentää.

Tärkein asia onkin valveutunut talousjohto, joka ymmärtää näiden asioiden merkityksen ja omalla osaamisellaan pystyy saavuttamaan halutun ennakoitavuuden kalustokustannuksiin liittyen – sen, jota palveluntarjoajat myyvät kovalla katteella.

Vuokraamisen pääargumentit ovat ennakoitavuus ja helppous. Helppoutta ei itse tehdessä välttämättä saa, mutta hintalappuja vertaillessa valinta on selvä. Ennakoitavuuteen pääsy sen sijaan on täysin saavutettavissa.

Kiteytettynä:

  • Vuokraaminen vs. omistaminen puhuttaa liike-elämässä – myös kuljetusalalla. Vuokraamalla saa ennakoitavuutta ja helppoutta vastuun siirron kautta. Vuokraamalla saa myös korkeat kustannukset
  • Vastuunsiirtoa ei kalustonsa omistaja pysty tekemään, mutta ennakoitavuus on mahdollista myös siinä tapauksessa, että yritys omistaa kalustonsa. Kaluston omistaminen on myös aina kustannustehokkaampaan kuin vuokraaminen
  • Kun yrityksellä on halu saada kalustoon ja siihen liittyviin kustannuksiin läpinäkyvyys, saadaan kustannuksiin myös ennakoitavuus vuosiksi eteenpäin

 

Jesse Järvisen kuljetusalan blogisarjan muut kirjoitukset:

Mitä hyötyä Maestro Taloushallinnon kokonaisuus tuo kuljetusyrityksellesi?

Kun Kuljetusliike Kantola & Koramo Oy otti Maestron kirjanpito-ohjelmat ja sähköisen laskujen kierrätyksen käyttöön vuonna 2016, tavoitteena oli ajansäästö kirjanpidossa ja raportoinnin parantaminen. Tavoite toteutui yli odotusten: kirjanpitoon kulunut aika putosi kolmannekseen entisestä.

Lue lisää toimialasivultamme!

 

Lue myös tuore kuljetusalan toimialakatsaus täältä.

Täältä voit lukea Kantola & Koramon talouspäällikkö Tuomas Anttilan tarinan kokonaisuudessaan.

Haluaisitko lisätietoja aiheesta? Jätä tästä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä! Tällä lomakkeella voit liittyä myös kuljetustoimialan postituslistallemme.

Kuljetustoimialasta

Edellinen artikkeli

Miten kuljetusala voi reagoida talouden muutoksiin?

Seuraava artikkeli

Talouspäällikkö huokaa – balladi ostolaskujen käsittelyn vaikeudesta

Jaa LinkedInissä
Jätä yhteydenottopyyntö