Tilitoimisto – vaadi nämä 5 asiaa ohjelmistotoimittajaltasi
Moni tilitoimisto on jossain vaiheessa elinkaartaan tilanteessa, jossa he pohtivat ohjelmiston vaihtamista. Tilanne voi olla varsin hankala monestakin syystä. Varsinkin, jos vaihtamiseen liittyy pakottavat olosuhteet, kuten nykyisen ohjelmiston tuen päättyminen tai kannattavan liiketoiminnan jatkamisen mahdottomuus nykyisellä ohjelmistolla. Hätiköityjä päätöksiä ei kuitenkaan kannata tehdä. Vaihtoehtoja on hyvä tarkastella huolellisesti, ja kiinnittää huomioita sekä ohjelmistoon että toimittajaan.
Kokosimme lyhyen muistilistan asioista, joihin on hyvä kiinnittää huomiota vaihtoehtoja tarkastellessasi.
1. Ammattilaisen työkalut
Tilitoimisto palvelee tyypillisesti suurta määrää asiakasyrityksiä, joiden tarpeet ja toimintatavat voivat erota merkittävästi toisistaan. Tämän vuoksi yksinkertaistetut valmisratkaisut eivät yleensä sovellu tilitoimistojen käyttöön, vaan ohjelmiston on taivuttava moneen erilaiseen tarpeeseen.
Ammattilaisen työkaluihin liittyy paljon nyansseja, joita ei kyetä rakentamaan vuodessa tai kahdessa. Aidosti kattavan ammattilaistyökalun kehittäminen vaatii pitkää kehitystyötä, jota on tehty yhdessä tilitoimistoyrittäjien kanssa.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, kykeneekö kumppani tarjoamaan työkaluja myös tilitoimiston asiakkaan käyttöön. Esimerkiksi suoraan tilitoimisto-ohjelmistoon liitetty verkkokauppa- tai kassajärjestelmä voi olla asiakkaan ja tilitoimiston yhteinen etu.
2. Palkanlasku kuntoon
Palkanlaskun työkalut ovat monille tilitoimistoille elintärkeitä. Tai vaihtoehtoisesti hyvillä palkanlaskun työkaluilla voidaan kasvattaa liiketoimintaa tarjoamalla asiakkaille entistä kattavampia palveluita.
Jos kumpikaan näistä skenaarioista koskettaa, kannattaa ohjelmistokumppanin palkanlaskun työkaluihin kiinnittää erityistä huomiota. Ja palkanlaskun työkalujen toimivuutta on helppo mitata neljällä kysymyksellä:
- Kyetäänkö palkanlaskun työkalulla hoitamaan lomareskontrat ja TES-tulkinnat?
- Saadaanko tulorekisteri-ilmoitukset tehtyä helposti ohjelman sisältä?
- Kuinka suuria palkkamääriä ohjelmalla kyetään hallitsemaan?
3. Toimittajan liiketoimintatuntemus
Huomiota kannattaa kiinnittää ohjelmiston lisäksi toimittajan liiketoimintatuntemukseen. Mikä on yrityksen tausta tilitoimistoalalla ja mistä lähtökohdista tuotekehitystä on tehty. Kiinnostavaa on varmasti myös se, miten sitoutunut toimittaja on alaan ja sen kehittämiseen yleisesti.
4. Tuotekehitykseen panostaminen ja ohjelmiston tulevaisuus
Se, miten paljon toimittaja panostaa tuotekehitykseen on merkki paitsi sitoutumisesta alaan, myös siitä, mitkä toimittajan tavoitteet ovat. Kannattaa tarkastella ohjelmiston tähänastista kehitystahtia ja selvittää, mitä on odotettavissa tulevissa kehityssuunnitelmissa.
Aktiivinen kehittäminen on jo hyvä merkki. Vielä parempi merkki on, jos tilitoimistot ovat kehitystyössä mukana. Kehityssuunnitelmat kertovat toimittajan sitoutumisesta alaan ja sen kautta lupaavat pitkää käyttöikää ohjelmistolle.
5. Kumppanuutta, ei kilpailua
Yksi tilitoimistoalan kummallisuuksista on se, että toisinaan ohjelmistotoimittajat tarjoavat itse lisäksi laskentapalveluita. Tällöin tilitoimisto tukee suoran kilpailijan toimintaa ja voi olla aiheellista kysyä, tulisiko näin olla? Oletteko samalla puolella ja voitko olla varma, että toimittajalla on tilitoimistojen intressit mielessään, kun he määrittelevät kehitettäviä ominaisuuksia tai hinnoittelupolitiikkaa.
Hyvä toimittaja ei ole kilpailija, vaan kumppani. Ja kumppanin intresseissä on toteuttaa liiketoimintaa, joka palvelee sekä toimittajaa että tilitoimistoa – tilitoimiston asiakasta unohtamatta. Yhdessä tekeminen ja kehittäminen sekä yhteiset tavoitteet ovat aidon kumppanuuden perusta.
Jos ohjelmiston vaihtaminen on käynyt teillä mielessä, lataa maksuton ”Tilitoimisto-ohjelmiston vaihtajan opas”.
Lataa opas täältä!
Lue myös blogimme: Tilitoimisto ohjelmistotoimittajan heittopussina