Mitä muutoksia verotukseen on tulossa 2019?

Alkuvuoden isot muutokset, tulorekisterin käyttöönotto ja toiminimiyrittäjien verotuksen siirtyminen OmaVero-järjestelmään, ovat olleet paljon esillä – jopa kyllästymiseen asti. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet verotuksen muut muutokset, jotka tulevat voimaan tänä vuonna.

Taloushallintoliiton johtava taloushallinnon asiantuntija Janne Fredman sekä verotuksen ja kirjanpidon johtava asiantuntija Markku Ojala avasivat muutoksia, joihin tilitoimistojen on hyvä varautua ajoissa.

Verotuspäätökset tulevat yrityksille jatkossa yksilöllisesti

Vuoden 2018 lakimuutos näkyy tänä keväänä tuloverotuksen veromenettelyssä: verotuksen valmistuminen muuttuu yrityskohtaiseksi. Yritykset saavat verotuspäätöksensä jatkossa yksilöllisesti eivätkä enää samaan aikaan lokakuussa.

Verotuspäätöksessä ilmoitetaan verotuksen päättymisaika, joka on noin kuukauden kuluttua verotuspäätöksen saapumisesta. Ennen verotuksen päättymistä yritysten on hyvä tarkistaa päätöksen sisältö ja antaa mahdolliset korjaavat tiedot ja ilmoitus. Esimerkiksi kalustojen poistovaatimukset on tehtävä ennen verotuksen päättymispäivää. Verotuksen päättymisen jälkeen esimerkiksi korotettuja poistovaatimuksia ei yleensä enää hyväksytä. Verotuksen päättymisen jälkeen ilmoitusvirheet voi saada korjatuksi oikaisuvaatimuksella.

Arvion mukaan noin 70 prosentilla yrityksistä verotuspäätöksen saaminen aikaistuu kesäkuulle. Yritysten on syytä olla hereillä ja tarkkailla oman verotuspäätöksen saapumista.

Tuloverotukseen ei ole odotettavissa merkittäviä lakimuutoksia loppuvuoden aikana, uuden eduskunnan vasta aloitettua työnsä. Loppuvuoden aikana alkaa keskustelu uusista verotuksen linjauksista. Isoimmat muutokset ovat odotettavissa seuraavan kahden vuoden aikana.

Arvonlisäverotuksessa on tapahtunut muutoksia: huhtikuusta alkaen esiintyvät taiteilijat voivat hakeutua vapaehtoisesti arvonlisäverotuksen piiriin, esimerkiksi esiintymispalkkioiden osalta. Lisäksi digijulkaisuiden, kuten e-kirjojen ja äänikirjojen sekä irtolehtien myynnin arvonlisäkanta pienenee. Näiden myynnistä menee jatkossa 10 prosentin arvonlisävero.

Suomi.fi-valtuudet tulevat korvaamaan Katso-tunnisteet

Teknisesti vanhentuneet Katso-tunnisteet, joita on käytetty esimerkiksi tyvi-ilmoituksissa, poistuvat käytöstä vuoden 2019 loppuun mennessä. Tunnisteet korvataan nykyaikaisemmilla Suomi.fi-valtuuksilla. Verohallinto linjaa muutoksen ajankohdasta mahdollisesti jo ennen kesää tai viimeistään kesälomien jälkeen. Muutos on hyvä tiedostaa ja siihen kannattaa varautua ajoissa. Tilitoimistojen ja yritysten kannattaa seurata Verohallinnon ja Taloushallintoliiton tiedottamista ja jakaa tietoa järjestelmämuutoksesta eteenpäin asiakkailleen.

Suomi.fi-valtuudet tulivat käyttöön vuoden 2018 loppupuolella. Kaikki organisaatiot eivät kuitenkaan ole voineet antaa suomi.fi-valtuuksia – esimerkiksi yhdistykset, säätiöt ja kalastuskunnat sekä yhtiöt, joissa tarvitaan useamman henkilön nimenkirjoitusoikeus, eivät ole voineet antaa valtuuksia niiden asioiden hoitamista varten. Valtuudet tulevat mahdollisiksi vuoden 2019 aikana. Tilitoimistojen kannattaa varautua siihen, että edessä on asiakkaiden tiedottamista ja neuvomista suomi.fi-valtuuksien käyttöönotossa.

Muista vielä nämä:

  • OmaVerossa ei enää ole mahdollisuutta keskeneräisen ilmoituksen välitallennukseen, joten ilmoittaminen on hoidettava kerralla. Tietoja voi kuitenkin palata täydentämään uudella ilmoituksella. Pidä tämä mielessä, kun asioit palvelussa.
  • OmaVeron esitäytetyssä osassa on havaittu jonkin verran virheitä. Jos epäilet virhettä, ilmoita siitä aina Verohallinnolle ja Taloushallintoliitolle. Näin asiasta voidaan tiedottaa myös muita.
  • Yksilön vastuulla on suuri merkitys arjen tietoturvassa. Suomi.fi-palvelun käyttö ja sinne tunnistautuminen on turvallista, mutta käyttäjillä itsellään on myös suuri vastuu. Esimerkiksi henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset on aidosti pidettävä henkilökohtaisina, eikä jaettava esimerkiksi perheen kesken.
  • Viime vuonna veronpalautusten yhteydessä moni yllättyi, kun veronpalautukset olivat pienentyneet oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajamaksujen myötä. Jos erääntyneet arvonlisäverot ja työnantajamaksut oli maksettu oikeana eräpäivänä, maksun tiedot eivät ehtineet kirjautua Verohallinnolle samana päivänä. Verojärjestelmä ehti käyttää näiden yrittäjien veronpalautuksista verojen maksuun tarvittavat eurot. Asia kannattaa tiedostaa ja halutessaan veronpalautuksia ja maksuja voi pyrkiä optimoimaan. Palautusten ja maksujen tilannetta voi seurata OmaVero-palvelussa.
  • Tiettävästi Verohallinnon tavoitteena on, että tuloveron palautukset maksettaisiin viime syksyä nopeammalla aikataululla. Tällöin niitä ei käytettäisi oma-aloitteisten verojen maksujen suoritukseksi, vaan ne ehdittäisiin maksaa ennen oma-aloitteisten verojen yleistä eräpäivää (kuun 12. päivä).

 

Haluatko kuulla, miten tilitoimistonne voi:

  • tehostaa työtään automaation avulla
  • palvella asiakkaitaan paremmin markkinoiden laajinta ohjelmistoa käyttäen
  • hoitaa jokaisen asiakassuhteen juuri niin kuin itse haluaa?

Varaa vartin esittely, kerromme lisää!

 

 

 

Edellinen artikkeli

Toimialakatsaus: Taloushallinto kuljetusalan yrityksessä 2019

Seuraava artikkeli

Renkaan riekaleet moottoritiellä – merkki talousjohdon epäonnistumisesta?

Jaa LinkedInissä
Jätä yhteydenottopyyntö